Röportajlar

Kadınsan Yaparsın Röportajı

  1. Esra Şahiner Çırpar: Arkhe Kimya, sanayiden sonra probiyotiklerle ev temizliğine girişiyor

Esra Şahiner Çırpar, Bursa’da faaliyet göstermekte olan Arkhe Kimya’nın sahibi. 2007 yılında kurulan Arkhe Kimya’nın ismi Latince’de maddenin özü anlamına geliyor. Bugüne kadar fabrika temizliğine odaklanan Arkhe Kimya’da gelen talepler üzerine ev temizliği ürünleri için araştırma süreci başlamış. Bu süreçte Rus bir firma ile karşılaştıklarını söyleyen Esra Şahiner Çırpar “Dünyada ilk defa probiyotiği spor haline getirip ambalaja hapsedebilmişler. Ambalajdan çıkıp oksijenle temas ettiği zaman spor halden çıkıp aktif hale gelen bir ürün. Formülleri Rus mikrobiyologlar yazıyor. Çok fazla kimyasal kullanıyoruz, hastalıklar çoğaldı, insanların çoğunun alerjisi var. Çevresel faktörler, doğru beslenmeme, iyi solunum yapamama nedeniyle iç yapımız bozuldu. Madem kimyacılar olarak bunu bozduk, çocuklarımıza ardımızda iyi bir çevre ve doğa bırakmak üzere çalışmalar yapalım düşüncesiyle probiyotiklere yöneldik.. Görüşmeler neticesinde Aralık ayında bu firmanın distribütörlüğünü aldık. Probiyotik temizlik ürünleri ile çok yakında hem marketlerden hem de internetten direkt kullanıcılara ulaşmaya başlayacağız” diyor.

Sektörün inovasyona açık olmasını seviyorum

Kimyanın önü çok açık, tasarıma, gelişime, inovasyona çok yatkın bir sektör olduğunu ifade eden Esra Şahiner Çırpar “Ben, sektörün bu yönünü çok seviyorum. İnovatif fikirler geliştirip onlara patent ya da yaratıcı model almaya çalışıyorum” diyor ve girişimci olma sürecini, Arkhe Kimya’nın gelişimini şöyle anlatıyor:
–    Arkhe Kimya, 2007 yılının Şubat ayında kuruldu. İşletme bölümünü bitirdikten sonra kimya firmasında çalışmaya başladım. Oradan ayrıldıktan sonra kendi işimi yapmaya hazır olduğumu hissettim. Ve kendi işimin de dünya üzerinde bitmeyecek bir sektör olması gerektiğini düşündüm. Gıda ve kimya insan olarak olmazsa olmazlarımız. Gıda sektörüne uzaktım ama geçmişimde kimya sektöründe çalıştığım için bu sektörü uygun gördüm ve başladım.

Lokomotif ürünlerle başladıktan sonra yavaş yavaş ürün gamını genişlettim

–    Ben tekim, ortağım yok. Borçlanmayı sevmeyen ve biraz da kendi yağı ile kavrulmayı seven bir kadın girişimci olduğum için ufak ufak başladım. Önce üç ürün ile başladım, üç ürün oturduktan sonra birkaç ürün daha ekledim ve ilerleme bu şekilde gerçekleşti. İşe başladığım ürünler, sanayinin en çok istediği, lokomotif ürünlerdi: Yağ, pas ve kireç sökücü.
–    Bu lokomotif ürünlerle işe başladıktan sonra diğer çözücü, sökücü, koruyucu grupları da ürün gamına ekledik.

–    Sektörde çok fazla kimya firması olduğu için –hem kayıtlı hem merdivenaltı- bunlardan nasıl ayrışabiliriz diye düşünmeye başladık. Artık yavaş yavaş ekip olmaya başlamıştık. Bu noktada projeler ve tasarım ürünler başladı. Bir fabrikaya girdiğimizde hiçbir kimya firmasının ilgilenmeyeceği ürünlere ilgi göstermeye başladık. Mesela Renault’un kataforez hattını kimse temizleyemiyordu. Orada enteresan bir ürün ürettik, formülü tersten gittik, metalin yapısını bozmadan onu büzüştüren sonra genleştiren bir sistemle kataforezi attık.

Probiyotik ürünlerle evlere gireceğiz

–    Ardından projelere başladık. Üç sene önce Türkiye genelinde cami ve türbelerde başlayan gül kokusu, benim projem.
–    Bu proje de oturunca ‘insanların fabrikalarını temizliyoruz hem de Green Seal sertifikası ile yani Avrupa’nın kabul ettiği çevreye ve insana minimum zararlı kimyasallar kullanarak bu işi yapıyoruz dedik. Sanayi kullanıcılarının talepleri ile evlere de girmeyi düşünmeye başladık. Ancak mevcut ürünlerimiz, evlere agresif geleceği için araştırmalara başladık. Ve yolumuz Aralık ayında distrübütörlük anlaşması imzaladığımız Rus firması ile kesişti. Probiyotik temizlik ürünleri ile çok yakında son kullanıcıya ulaşacağız.
–    Kadının yapamayacağı bir şey yok. Kadının elinin değdiği yerde iş daha keyifli oluyor.  Kadın daha ince ayrıntı düşünüp daha iyisini istediği için işin iyisi çıkıyor ve sonuç güzel oluyor.
–    Benim en güçlü yönüm, azmim. Pes etmiyorum ve olmazı kabul etmiyorum. Bir kere deneyip, olmadı düşüncesiyle bir kenara bırakmak yerine olması için farklı yollar deniyor, oluruna getirene kadar çabalıyor, azmimi terk etmiyorum.
–    Kendini bilen, güçlü, düzgün işkadınları evlerinde daha kaliteli vakit geçiriyor. İşyerinde zamanını o kadar iyi programlayabiliyor ki onu evine entegre ediyor ve o entegre sistem çok daha iyi işliyor. İş yönetimde bitiyor, sistemi kurup entegre ettiğinde iş bitiyor.

Yazar : Tuba İLZE

Kaynak : https://www.kadinsanyaparsin.com/single-post/2018/01/03/Esra-Şahiner-Çırpar-Arkhe-Kimya-sanayiden-sonra-probiyotiklerle-ev-temizliğine-girişiyor

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir